Евролийз Ауто подкрепя отговорното шофиране с кампанията „Зелен на пътя”

Евролийз Ауто призовава всички да бъдат внимателни и отговорни на пътя с кампанията„Зелен на пътя”, която е насочена към разумно шофиране от страна на младитехора.

Евролийз Ауто раздава листовки със съвети за безопасно шофиране и стикери „Зелен напътя” на клиентите си, които планират закупуване автомобил на лизинг за младежи,наскоро получили своите шофьорски книжки.

По данни на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, 25% от катастрофите встраната са причинени от млади шофьори. Затова и чрез „Зелен на пътя” катоотговорна компания, Евролийз Ауто напомня за тревожната статистика, подкрепяотговорното шофиране и призовава да се обърне повече внимание на спазването направилата за движение по пътищата и тези за ограниченията на скоростта.

Бързането и високите скорости са опасниза младите шофьори, които нямат много опит зад волана. Добре е те да преценяватсвоите възможности и да не позволяват адреналинът да диктува поведението им напътя.

Евролийз Ауто се допита за съвети и до опитните професионалисти от Академията забезопасно и майсторско шофиране – Павел Жеков. Своите препоръки споделирали-инструкторът Васил Жеков:

  1. Сложете колана и се настанете в седалката много плътно. Осигурете между 90 – 120 градусова свивка на лакътя. Това е позицията за най-бързо овладяване на волана, ако случайно автомобилът ви избяга от контрол.
  2. Левият ви крак никога не трябва да стои над педала за съединителя, той трябва да стои на степенката, която се намира вляво на подкалника, за да притиска силно тялото към седалката за по-бърза реакция, ако автомобилът случайно се подхлъзне.
  3. Обръщайте внимание на ограниченията на скоростта и ги спазвайте.
  4. Съобразявайте се с пътната настилка, сцеплението, атмосферните условия, както и със състоянието на Вашите гуми. Пазете се да не попаднете в аквапланинг.
  5. Съобразявайте скоростта с Вашата индивидуална подготовка, така че да можете да спрете на безопасно разстояние и да не попадате в ситуация, водеща до катастрофа. Вие сте отговорни за живота на пътниците, които возите в колата.
  6. Никога не подценявайте автомобила и не го приемайте като забавление. Отнасяйте се към шофирането с много голяма сериозност и концентрация. 
  7. Бъдете толерантни към останалите участници в пътното движение.
  8. Не на последно място - никога не употребявайте алкохол и/или упойващи вещества. Това е първата крачка към ПТП.